Zondag 2 juli maken we afspraak bij M.X. Verhulst op het gekende circuit van WACHTEBEKE. GPS: Mendonk

VOORUITBLIK V.J.M.O.-M.C.L.B. MX-SEIZOEN 2017

 

BEGIN VAN EEN NIEUW TIJDPERK BIJ DE ELITE

 

Met de opening van het motorcross-seizoen in de Vlaanders komend weekend in het Nederlandse gedeelte van grensdorpje Overslag, wordt meteen ook het begin gegeven van een nieuw tijdperk bij de elite van de Motor Cross Liefhebbers Bond. Immers, na tien Intertitels behaald te hebben op een tijdspanne van amper elf jaar, was de motivatie wat zoek bij Steve Seronval en had het sympathieke Waaltje nood aan een nieuwe uitdaging. Wat betekent dat er op zoek dient gegaan te worden naar een nieuwe ambassadeur en die zoektocht belooft alvast spannend te worden met heel wat kandidaten…

 

STANDVASTIGE KALENDER
Opnieuw prijken 35 organisaties op de kalender die eens te meer voor elk wat wils biedt. Beginnen en eindigen doen ze in de Vlaanders steevast op zanderige omlopen waarvan de laatste vier opnieuw het strijdtoneel voor het Open Herfstkampioenschap vormen, vooraleer er definitief wordt afgesloten met de Open Eindejaarscross op zondag 10 december in Stekene-Nieuwdorp. Het Kampioenschap, dat net als vorig jaar twaalf proeven beslaat (inclusief de finale) waarvan de twee slechtste reeksuitslagen in mindering worden gebracht, neemt ditmaal een aanvang op de eerste zondag van april bij M.C. ’t Hoekske in Beernem die van plaats wisselt met M.C. De Willemsvrienden in Velzeke. De finales worden traditioneel medio september voorzien met Lichtervelde, Pamel en, nieuw op de kalender, Wingene. Ook nieuw zijn Mont-Saint-Aubert en Hundelgem, terwijl in Aalter op een nieuwe locatie wordt gereden. Voor de rest melden alle klassiekers weer present, en is er voor het eerst ook een interbondenwedstrijd op het provinciaal domein van Wachtebeke met als actoren de federaties V.J.M.O., M.C.L.B., F.P.C.N.A en B.M.B. Net als de vorige jaren werd de samenwerkingsovereenkomst met de federaties F.M.W.B., F.P.C.N.A. en A.M.P.L. immers vernieuwd en dit zonder supplementaire kosten én conform de interne reglementering van alle federaties. Een jaarvergunning V.J.M.O. en M.C.L.B. is overigens inclusief verzekering op trainingen in de week én inclusief verzekering op trainingen en stages in het buitenland. De inkomprijs werd vastgelegd op 13 euro maar daarvoor geniet u wel van een gans motorcrossweekend vol spanning en spektakel van minimaal 36 reeksen (op de meeste organisaties komen daar op zaterdag nog twee reeksen ‘specials’ bij).

 

WIJZIGINGEN 2017
Na de succesvolle implementatie twee jaar terug van de categorieën Ladies in V.J.M.O. en Dames in M.C.L.B., zet de emancipatie zich in 2017 nog wat verder met de invoering van de nieuwe klasse Mini-Ladies in het zaterdagprogramma dat voor de rest alle gekende klassen blijft herbergen. De klasse Mini-Ladies staat open voor alle jongedames van 6 tot 11 jaar (de klasse Ladies is voor de jongedames van 12 jaar en ouder) en blijkt meteen een schot in de roos te zijn. Het heeft er trouwens alle schijn van dat de stijgende lijn van V.J.M.O.-piloten gewoon verder gezet wordt want in alle categorieën bieden nieuwkomers zich aan, net als in M.C.L.B. overigens.
Het zondagprogramma werd wel ietwat door elkaar geschud met de hervorming van de categorie Experten A+B naar de categorie Experten Open voorbehouden voor piloten vanaf 35 jaar die in het verleden maximum Junioren gereden hebben en voor piloten ouder dan 50 jaar die in het verleden maximum Nationalen gereden hebben. Piloten die in het verleden hoger dan de categorie Junioren gereden hebben en eveneens de leeftijd van 35 jaar bereikt hebben, worden in 2017 onderverdeeld in de klasse Masters Open. De Experten Open rijden hun reeksen samen met de Nieuwelingen MX1 (uiteraard met apart klassement en kampioenschap) terwijl de Masters Open hun reeksen samen rijden met de Junioren MX1 én Nationalen MX1 (uiteraard allen met apart klassement en kampioenschap). Nieuw is immers ook dat de klassen Junioren en Nationalen opgesplitst worden naar cilinderinhoud (MX1 en MX2) en dat het de cilinderinhoud is die voortaan de reeksindeling bepaalt (en dus niet langer de categorie). Junioren MX2 rijden dus samen met de Nationalen MX2 (uiteraard met apart klassement en kampioenschap) en Junioren MX1 samen met de Nationalen MX1 en de Masters Open. De Dames Open rijden net als vorig jaar hun reeksen samen met de Nieuwelingen B Open.

 

WIE BIEDT ZICH AAN?
Zoals in de aanhef gemeld had Steve Seronval na tien Intertitels op elf jaar tijd nood aan een andere omgeving en is de titel van nieuwe vaandeldrager aldus vacant. Enkel Jeffrey Dewulf slaagde er in 2014 in Seronval een titel afhandig te maken en laat het nu net die West-Vlaming zijn die in 2017 opnieuw een M.C.L.B.-vergunning onderschrijft, al is het voorlopig koffiedik kijken of Dewulf aan het volledige kampioenschap zal deelnemen. Jurgen Wybo, die één van zijn betere seizoenen achter de rug heeft, en David Segers, die overstapt op KTM, zullen er alvast alles aan doen om hun podiumplaatsen van 2016 te verbeteren, al zal het hen niet gemakkelijk gemaakt worden met kleppers als Maarten Govaert, Torpjurn Van Hoe, Jorne Tytgat en Dylan Verleysen die vorig seizoen allen konden proeven van een eindzege. Ook wordt het uitkijken naar de twee MX2-kampioenen die de overstap maken naar MX1, te weten tweevoudig M.C.L.B.-kampioen Wietse Brackman en V.M.C.F.-kampioen Karel Schepmans, nieuw in M.C.L.B. net als o.m. Kevin Nolmans. Ook in de gaten te houden: Jaimy Deleersnyder, Dimitrie Sep, Kenny Dult, Junior Decouter, Glenn Baert, Sven Roelandt, Jens Bleyaert e.a.
Ook in de MX2 die vorig jaar geteisterd werd door een ware blessureplaag, wordt er aldus op zoek gegaan naar een nieuwe kampioen. Kandidaten genoeg nu, met o.m. vice-kampioen Tim Vandriessche, B-kampioen Mattis Meersschout, Jérôme Biets, Niki Debruyne, Yente Dourte, Gian Scheele, Rik Pijnen en Dylan Delagrense. Nieuwe opleving evenzeer in de B-klasse met liefst vijf jonge promovendi (Nationalenkampioenen Greg Demeulemeester en Greg Vullers (V.M.C.F.), Damon Tanghe, Michiel Vercauteren en Henson Lievens) die het opnemen tegen o.a. Nicky Vermoesen (vorig jaar amper aan rijden toe), Nick Van den Bergh, Yann Meulemeester, Kim Decock, Mike de Decker en Michael Dekeyser.

 

MAAK DE OMLOPEN BREED GENOEG!
Oproep aan de organisatoren voor 2017: maak jullie omlopen breed genoeg! Het aantal aanmeldingen in de categorieën Zijspannen en Quads is immers amper bij te houden met vooral bij de vierwielers een opmerkelijke injectie van kwantiteit én kwaliteit. Zo brengt V.L.M.-kampioen Sven Siongers een aantal collega’s mee en komt er uit alle hoeken van het land nieuw bloed bij de zo al sterk bezette Quadsklasse. Ook bij de driewielers wordt het weer drummen voor de betere plaatsjes en vallen er opmerkelijk veel bakkenistenwissels te noteren. Zeker is dat B-kampioen Dylan Boussy (nu met Jens Mans in het bakje) meteen zal meedraaien vooraan al hebben Bert Soetaert-Dimitri Vandeursen de kampioenensmaak nu wel echt te pakken. Nieuwe namen ook in de B-klasse met als opvallendste toch wel tweevoudig Dameskampioene Kelly Debruyne die met Jitske De Soete aan haar zijde overigens een volledig vrouwenteam in stelling brengt…
Alle categorieën lijken overigens een prima bezetting te krijgen met heel wat nieuwkomers die zich komend weekend een eerste keer kunnen tonen op de in alle omstandigheden goed berijdbare zandbak op het kruispunt van de Overslagdijk met de Sint-Elooipolder net over de grens in Overslag. De jeugdpiloten kunnen inschrijven zaterdagmorgen van 8.15 tot 9.45 uur terwijl de 'groten' dit kunnen zondagmorgen van 7 tot 9 uur (en in de maand maart uitzonderlijk ook op zaterdagavond tussen 20.30 en 21.30 uur). De trainingen beginnen zaterdag om 9 uur en zondag om 8 uur, met de eerste start om 10.25 uur (er werd immers ruimte gecreëerd voor meer trainingen) waarbij voortaan wordt gewerkt met een aftelklok en niet meer met lichten. Piloten, zorg er in ieder geval voor dat uw transponder is opgeladen, en vergeet ook uw vergunningskaart niet! 
Succes alvast aan allen…